Strony

Facebook

Reklama

Dlaczego owoce są takie ważne?

niedziela, Wrzesień 16, 2018

Jedz owoce! Pięć porcji warzyw i owoców dziennie! Takie slogany słyszy się z każdej strony. Powtarzają je dzieci, dorośli i starsi. Co takiego mają jednak w sobie te artykuły spożywcze, które mimo że łatwo dostępne i tanie, goszczą na naszych słotach rzadziej niż powinny?

 

Jakie korzyści wynikają z jedzenia owoców?

 

Owoce jako bogate źródło przeciwutleniaczy dosłownie przedłużają życie. Antyoksydanty obecne są w szczególnie dużych ilościach w owocach ciemnych i kwaskowatych, takich jak: maliny, wiśnie, porzeczki, truskawki oraz jagody i borówki. Najbogatszym znanym źródłem jest nasza polska aronia! Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, czyli niesparowane atomy tlenu, które powstają w organizmie człowieka we wszystkich procesach i  łącząc się z innymi, zdrowymi komórkami, powodują ich uszkodzenia. Spożywanie owoców bogatych w te związki sprawi, że twoja skóra i włosy będą zdrowsze, będziesz miał więcej energii i lepszą kondycję oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia nowotworów.

 

Owoce wpływają również korzystnie na układ immunologiczny i zwiększają odporność organizmu. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C niemal we wszystkich owocach, a przede wszystkim w cytrusach. Prym wiodą jednak owoce dzikiej róży, a z tych nieco częściej spotykanych – owoce czarnej porzeczki oraz maliny.

 

Wraz z witaminami z owoców do organizmu dostają się również duże ilości błonnika. Znajduje się on głównie w czarnych i czerwonych porzeczkach, malinach, jabłkach, gruszkach i bananach. Błonnik wspiera pracę układu pokarmowego oraz zapobiega niektórym rodzajom nowotworów, np. nowotworom jelita grubego.

 

Często zapominamy również o dostarczeniu odpowiednich ilości płynów do organizmu w ciągu całego dnia. Rzadko kto pije przepisowe 2 litry wody dziennie. I w tym względzie z pomocą przychodzą owoce! Nierzadko składają się one w ponad 90% z wody. Są więc doskonałym źródłem tego składnika w diecie.

 

Nie można też nie wspomnieć o tym, że owoce po prostu dobrze smakują. Są idealną propozycją na przekąskę zamiast słodyczy. No bo kto nie lubi świeżych malin i truskawek w lecie, albo kwaskowatych mandarynek zimą! Warto więc korzystać i jeść owoce, szczególnie te sezonowe! Zawierają one bowiem najwięcej potrzebnych składników, witamin i soli mineralnych.

 

Comments are closed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zdrowe szejki na lato

Wiosna się kończy i nadchodzi uwielbiana przez wszystkich pora roku - lato. Z jednej strony oczekujemy jej z niecierpliwością, a...

Zamknij