Strony

Facebook

Reklama

Fakty i mity o GMO

piątek, Marzec 14, 2014

Żywność genetycznie modyfikowana wywołuje skrajne reakcje. To gorący temat, który wzbudza emocje wśród wielu osób. Po jednej stronie sporu stoją producenci rolni i koncerny biotechnologiczne, a ich oponentami są organizacje ekologiczne i społecznicy.

Podstawowe informacje o GMO

 

Debata o GMO (ang. Genetically Modified Organism) trwa od kilku lat. Przybywa zainteresowanych. Coraz więcej osób i instytucji angażuje się w dyskusję na temat zalet, wad, przydatności i szkodliwości tych produktów.

Dzięki zainteresowaniu mediów i rozwojowi internetu świadomość GMO w społeczeństwie jest coraz większa. Ludzie wiedzą coraz więcej. Jednak w toku debaty wykształciło się również wiele fałszywych i sprzecznych informacji o tego rodzaju roślinach. Część z nich na pewno jest efektem niedoinformowania. Inne powstają wskutek wrogiej propagandy i czarnego PR-u.

Spróbujmy ustalić więc oddzielić ziarno od plew. Na początek warto wyjaśnić, czym jest żywność modyfikowana genetycznie. To organizmy, których kod genetyczny został zmieniony przez naukowców w laboratoriach.

Dzięki temu są one bardziej odporne na różne zagrożenia czyhające na rośliny uprawne, czyli mają więcej pozytywnych cech w stosunku do roślin niemodyfikowanych. Potrafią np. dłużej przetrwać bez wody albo przynieść wysoki plon mimo niskiego zużycia wody.

Sztuczne zwiększenie albo zmniejszenie aktywności jakiegoś genu sprawia, że GMO są bardziej odporne na działanie wirusów, szkodników albo skutecznie opierają się ekspansywności chwastów. Zmiana DNA pozwala też naukowcom uzyskać bardziej intensywny kolor czy większą zawartość składników odżywczych.

A co z mitami dotyczącymi GMO? Do tej pory wykonano tysiące badań na temat potencjalnej szkodliwości tej żywności. Żadne nie dowiodły jednoznacznie, że zmienione genetycznie rośliny negatywnie oddziałują na ludzki organizm.

GMO nie zmienia naszego kodu genetycznego. Podczas trawienia rozbija po prostu na czynniki pierwsze to, co już zna, nie pochłania natomiast w całości DNA zjedzonego przez nas produktu.

Zostaw komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Dieta a grupa krwi

Rodzaj i częstotliwość konsumowanych pokarmów wpływa na naszą dyspozycję psychofizyczną. To twierdzenie stało się podstawą do stworzenia planu żywieniowego opartego...

Zamknij