Strony

Facebook

Reklama

Tahini, czyli zasmakuj w kuchni orientalnej

poniedziałek, Wrzesień 16, 2013

Eksperymentowanie w kuchni pozwala nie tylko odkrywać nowe smaki, ale też dostarcza ogromnej frajdy. Dotyczy to zwłaszcza doświadczeń z potrawami i smakami wywodzącymi się z innych kręgów kulturowych i cywilizacyjnych. Za sprawą internetu żaden przepis nie jest już nie do wykonania.

Zmiksowane ziarna sezamu

 

Dzisiaj próbowanie kuchni orientalnych, wywodzących się z innych kontynentów jest łatwiejsze niż dawniej. Nie musimy wybierać się w drogą podróż na drugi koniec świata. Wystarczy zajrzeć do internetu.

Tam znajdziemy mnóstwo fachowych serwisów i branżowych blogów prowadzonych przez amatorów danej kuchni i smaków. Właśnie w takich miejscach powinniśmy szukać inspiracji. Dodatkową zaletą tych portali jest fakt, że prowadzą je zwykli ludzie, którzy podsuwają wiele ciekawych pomysłów na to, jak tanio zorganizować produkty, jak zastąpić jeden składnik innym, żeby efekt końcowy był taki sam.

W internecie można znaleźć m.in. przepis na tah ini, czyli pastę sezamową, z której słynie kuchnia bliskowschodnia i azjatycka. Co prawda produkt jest dostępny w marketach (wersja tańsza, niekonieczne dobra) i w sklepach ze zdrową żywnością (produkt sprawdzony, ale drogi), lecz nic tak nie smakuje, jak potrawa przygotowana samodzielnie.

Pasta tahini ma wiele zastosowań. Może stanowić samodzielny produkt. Bardzo często jest też składnikiem innych dań, np. arabskich ciasteczek chałwowych, pokarmów mięsnych, rybnych, sałatek warzywnych. Zmiksowane z oliwą ziarna sezamu świetnie nadają się do zup i wszelakich wypieków. Po wymieszaniu z miodem można smarować nimi pieczywo albo dodawać do deserów. Opcji jest mnóstwo.

Zostaw komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Nadmiar wody w organizmie – skąd się bierze i jak się go pozbyć?

Wielu ludzi zmaga się z nadwagą, a nawet otyłością. W Polsce problem ten dotyczy już prawie 2/3 dorosłych! To zdecydowanie...

Zamknij